Asistenţă şi servicii consulare pentru…

Înscrierea documentelor emise de autorităţile străine

Înscrierea documentelor emise de autorităţile străine

Actele de stare civilă ale cetăţenilor români care au fost întocmite în străinătate (certificate de naştere, de căsătorie sau deces) au putere doveditoare în România numai dacă sunt transcrise în registrele de stare civilă române. 

Misiunile diplomatice şi oficiile consulare pot înscrie acte de stare civilă numai dacă sunt eliberate de autoritățile din statul de reședință. Ambasada României la Moscova înscrie în registrele de stare civilă româneşti certificatele de naştere, căsătorie sau deces, NUMAI DACĂ SUNT EMISE DE AUTORITĂŢILE FEDERAŢIEI RUSE.

Atenţie! Persoanele care nu au domiciliat niciodată pe teritoriul României pot solicita transcrierea actelor de stare civilă în România, la oficiile de stare civilă din cadrul primăriilor tuturor municipiilor reşedinţă de judeţ din ţară sau ale sectoarelor municipiului Bucureşti.

Atenţie! Pentru persoanele care au depus jurământul de credinţă faţă de România ulterior datei de 21 ianuarie 2018, termenul de depunere a cererilor de înscriere este de 90 de zile de la data depunerii jurământului.

Atenţie! Nu pot depune cereri prin procură, nici la Ambasadă nici în România, persoanele care au redobândit cetăţenia română în temeiul art.10 sau 11 din Legea cetăţeniei române nr.21/1991. 

Pot împuternici o persoană în România pentru a efectua transcrierea actelor de stare civilă la Serviciul de stare civilă din localitatea de domiciliu numai cetăţenii români prin naştere sau persoanele care au dobândit cetăţenia română în temeiul art.8, art.8.1 sau 8.2 din Legea cetăţeniei române nr.21/1991.

Cererea de înscriere a naşterii pentru minor se depune de către părintele cetăţean roman sau tutorele instituit legal. La eliberarea documentului se va prezenta acelaşi părinte care a depus cererea.

Cererea de înscriere a căsătoriei se depune de către soţul cetăţean român.

Serviciile consulare se prestează NUMAI pe bază de programare prealabilă.

Programările sunt disponibile pe pagina web E-Consulat www.econsulat.ro

 

Ultima actualizate: 05.02.2018

În prim plan

Prezență românească la Târgul Internațional MEBEL 2019

27.11.2019

În perioada 18-22 Noiembrie 2019, la Complexul Expoziţional ”Expocenter” din Moscova s-a desfăşurat cea de-a 31-a ediție a Târgului internaţional de mobilă „Mebel…

Modalități de exercitare a dreptului de vot în străinătate la alegerile prezidențiale din luna noiembrie 2019

12.08.2019

Alegerile prezidențiale din 2019 vor avea loc în data de 10 noiembrie (turul I) și 24 noiembrie (turul II). Pentru informarea alegătorilor români din străinătate, a fost…

ZIUA EROILOR ROMÂNIEI 2019 ÎN FEDERAŢIA RUSĂ Inaugurarea a 7 noi monumente în memoria prizonierilor români de război (06.06.2019)

14.06.2019

Pentru marcarea în acest an a ZILEI EROILOR ROMÂNIEI, care coincide cu sărbătoarea creştină Înălţarea Domnului (în 2019, la 6 iunie), ambasadorul României în Federaţia…