Documente de identitate şi călătorie

Titlul de călătorie

Eliberarea titlului de călătorie pentru majori

Sunteţi cetăţean român şi doriţi să vă întoarceţi de urgenţă în România, dar nu aveţi paşaport valabil?

Ambasada vă poate elibera un titlu de călătorie. Titlul de călătorie se eliberează pentru a vă întoarce în România, de preferinţă direct, fără a tranzita alte ţări. Acesta este valabil 30 de zile de la data eliberării. După intrarea în România, titlul de călătorie îşi pierde valabilitatea.

Dacă termenul de valabilitate al paşaportului dumneavoastră a expirat, dacă aţi pierdut paşaportul ori acesta v-a fost furat, puteţi solicita Ambasadei eliberarea unui titlu de călătorie in regim de urgenţă. In cazul furtului, trebuie să depuneţi, în original şi traducere la notariat, raportul eliberat de poliţie referitor la furt; precizăm că fără acest document de la politie, cererea de obţinere a unui titlu de călătorie nu poate fi înregistrată.

Pentru eliberarea unui titlu de călătorie pentru majori trebuie să depuneţi la Secţia consulară a Ambasadei un document cu fotografie, care sa dovedească identitatea (de ex. paşaport expirat, buletin de identitate, carte de identitate, carte de alegător, permis de conducere auto românesc, livret militar).

Titlul de călătorie se înmânează numai titularului.

Titlul de călătorie se eliberează gratuit.

Eliberarea titlului de călătorie pentru minori

Titluri de călătorie pentru copii născuţi în străinătate:

Copiii născuţi în străinătate, care au cel puţin un părinte cetăţean român, sunt cetăţeni români.

Pentru a se deplasa in România, misiunile diplomatice şi oficiile consulare eliberează, la cererea părinţilor, un titlu de călătorie; în acest sens se vor prezenta la sediul ambasadei/consulatului ambii părinţi (daca ambii sunt trecuţi în actul/certificatul de naştere al copilului), cu următoarele documente:

  • paşapoartele / cărţile de identitate româneşti ale părinţilor;
  • certificatul de naştere al copilului, eliberat de autorităţile române sau străine şi in care sunt înscrişi părinţii.

ATENŢIE! Nu sunt valabile certificatele de naştere în care nu au fost trecuţi părinţii.

In cazul în care numai unul dintre părinţi este cetăţean român, acesta se poate prezenta singur la ambasada/consulat, prezentând pe lângă documentele menţionate mai sus, declaraţia autentificată la notar a celuilalt părinte privind acordul acestuia pentru eliberarea titlului de călătorie in România, cu traducere în limba română legalizată la notariat.

ATENŢIE! Documentul eliberat în condiţiile de mai sus este valabil numai pentru o călătorie in România.

Titlul de călătorie se eliberează gratuit.

 
Ultima actualizare: 07.07.2017

În prim plan

Prezență românească la Târgul Internațional MEBEL 2019

27.11.2019

În perioada 18-22 Noiembrie 2019, la Complexul Expoziţional ”Expocenter” din Moscova s-a desfăşurat cea de-a 31-a ediție a Târgului internaţional de mobilă „Mebel…

Modalități de exercitare a dreptului de vot în străinătate la alegerile prezidențiale din luna noiembrie 2019

12.08.2019

Alegerile prezidențiale din 2019 vor avea loc în data de 10 noiembrie (turul I) și 24 noiembrie (turul II). Pentru informarea alegătorilor români din străinătate, a fost…

ZIUA EROILOR ROMÂNIEI 2019 ÎN FEDERAŢIA RUSĂ Inaugurarea a 7 noi monumente în memoria prizonierilor români de război (06.06.2019)

14.06.2019

Pentru marcarea în acest an a ZILEI EROILOR ROMÂNIEI, care coincide cu sărbătoarea creştină Înălţarea Domnului (în 2019, la 6 iunie), ambasadorul României în Federaţia…