Federaţia Rusă

Condiţii de călătorie

 Intrarea şi şederea cetăţenilor români în Federaţia Rusă sunt reglementate prin Acordul privind regimul călătoriilor reciproce ale cetăţenilor, încheiat între România şi Federaţia Rusă la 1 iulie 2004. Călătoriile se fac numai pe bază de vize. În vederea obţinerii vizelor, cetăţenii români care călătoresc în Federaţia Rusă trebuie să deţină o invitaţie pe care să o prezinte la ambasada sau consulatul Federaţiei Ruse. În primele trei zile lucrătoare de la sosirea în Federaţia Rusă viza trebuie înregistrată la autoritaţile de ordine publică locale de către persoana sau compania care a transmis invitaţia. Neglijarea acestui aspect poate produce dificultăţi în relaţia cu autorităţile locale, precum şi imposibilitatea părăsirii teritoriului rus. Nu se obţine viza la frontieră.

Înainte de a intra în Federaţia Rusă recomandăm cetăţenilor români să verifice dacă deţin asupra lor următoarele documente:
- paşaport valabil pentru încă şase luni de la data expirării vizei solicitate,
- viza rusă valabilă,
- copii după paşaport,
- copii după viza rusă,
- copia sau orginalul invitaţiei/voucher/altă viză
- formularul
“migration card”.

La intrarea pe teritoriul Federaţiei Ruse, autorităţile ruse verifică paşaportul şi viza de intrare. Ştampila de intrare va fi aplicată atât în paşaport, cât şi în formularul
“migration card” (eventual şi în cardul de sosire/plecare). După aplicarea ştampilei de intrare, ofiţerii de frontieră vor reţine partea superioară a formularului (detaşabilă). Recomandăm păstrarea formularului “migration card” pe întreaga perioadă de şedere în Federaţia Rusă, deoarece prezentarea acestuia este necesară atât la înregistrarea vizei, cât şi la ieşirea din ţară.

Cetăţenii străini care doresc să lucreze în Federatia Rusă trebuie să obţină permis de muncă de la autorităţile ruse competente. În vederea obţinerii unei rezidenţe permanente, străinul trebuie să locuiască în Federaţia Rusă cel putin un an în calitate de rezident temporar.

În cazul în care viza rusă nu este înregistrată la organele competente (termenul de înregistrare este de maxim 72 ore lucrătoare), se plăteşte o amendă în valoare de până la 50 USD sau există riscul expulzării şi aplicării interdicţiei de intrare în Federaţia Rusă.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia naţională rusă, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile Federaţiei Ruse:

 

România la „Art Geo Award”

09.03.2017

La 9 martie 2017, ambasadorul României la Moscova, domnul Vasile Soare, a participat la ceremonia de deschidere a Forumului mondial de artă şi Expoziţiei internaţionale „Art…

Tradiţia Mărţişorului la Ambasada Românei în Federaţia Rusă

06.03.2017

La 4 martie 2017, la Ambasada României la Moscova a avut loc o Seară Românească de marcare a tradiţiei Mărţişorului, la care au participat peste 150 de persoane – membri ai …

Echipa Ambasadei României la Moscova a participat la Jocurile Diplomatice de Iarnă – Nakhabino 2017

14.02.2017

La 11 februarie 2017, la o zi după sărbătorirea în F.Rusă a Zilei Diplomatului, Serviciul de Administrare a Corpului Diplomatic (GlavUpDK) a organizat cea de-a XVII-a ediţie a…