Relaţii bilaterale

Relaţiile culturale, în domeniul ştiinţei şi învăţământului între România şi Federaţia Rusă

 • Relaţiile culturale bilaterale se desfăşoară în baza Acordului între Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse privind cooperarea în domeniile culturii, învăţământului şi ştiinţei (Moscova, 27 septembrie 1993).
 • A fost, de asemenea, semnat un Acord de colaborare pe linia academiilor de ştiinţe (Moscova, 24 mai 1993).
 • Au avut loc mai multe sesiuni ale Comisiei mixte de istorie româno-rusă (Iaşi - noiembrie 1993; Moscova - noiembrie 1994; Constanţa - noiembrie 1995; Moscova - octombrie 1999; Constanţa - octombrie 2004; Craiova – septembrie 2008; Moscova – noiembrie 2009; Cluj-Napoca – septembrie 2010).
 • Relaţiile culturale bilaterale se desfăşoară în baza Acordului între Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse privind cooperarea în domeniile culturii, învăţământului şi ştiinţei (Moscova, 27 septembrie 1993).
 • În anul 2007 a fost semnat Memorandumul de Înţelegere privind cooperarea ştiinţifică între Academia Română şi Fundaţia Rusă pentru Cercetarea Fundamentală în domeniile ştiinţelor matematice, fizice, chimice şi geonomice.
 • Directorul Institutului de Economie Naţională a Academiei Române a realizat în luna octombrie 2008 o vizită la invitaţia institutelor economice din Sankt Petersburg şi Moscova ale Academiei Ruse de Ştiinţe prilej cu care a fost semnată Convenţia de cooperare ştiinţifică între Institutul de Economie Naţională al Academiei Române şi Institutul de Economie din Moscova al Academiei Ruse de Ştiinţe.
 • La 9 octombrie 2008, la Ambasada României a fost lansată Expoziţia Documentară „Relaţii militare româno-ruse în documente şi fotografii din arhiva Muzeului Militar Naţional al României”
 • La 12 noiembrie 2008, la Moscova a avut loc Concertul Extraordinar susţinut de maestrul Gheorghe Zamfir cu Ansamblul artistic al Armatei Ruse „A.V. Alexandrov”.
 • La 28 noiembrie 2008, la Universitatea „Lomonosov” din Moscova a avut loc lansarea traducerii în limba rusă a cărţii „Poetica lui Dostoievski” a filologului român Albert Kovacs.
 • La 8 decembrie 2008, ambasadorul României la Moscova Constantin Grigorie a înmânat familiei lui Alexandru Soljeniţîn Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce, conferit post-mortem marelui scriitor rus de către preşedintele României, Traian Băsescu.
 • La 9 decembrie 2008 la Ambasada României a avut loc, în prezenţa autoarei, lansarea traducerii in limba rusa a volumului de poezie şi proza „În dimineata de dupa moarte”, de Ana Blandiana.
 • În perioada 26-30 aprilie 2009, o delegaţie a Academiei Ruse de Ştiinţe conduse de vicepreşedintele înaltului for de ştiinţă rus, Alexandr Andreev, a făcut o vizită în România prilej cu care a fost semnat Acordul de colaborare între Academia Română şi Academia Rusă de Ştiinţe.
 • În perioada 24-25 mai 2010 a avut loc vizita la Moscova a directorului general al Institutului Diplomatic Român (IDR), prof. univ. dr. Radu Carp. Vizita a prilejuit semnarea Protocolului de colaborare privind pregătirea şi editarea volumului de documente <>  şi o întrevedere cu rectorul Academiei Diplomatice a MAE rus, ambasadorul Alexandr Panov.
 • În luna octombrie 2010, o delegaţie de cercetători şi profesori de la Academia Română, condusă de Gheorghe Zaman, directorul Institutului de Economie Naţională al Academiei Române, a participat la Moscova la Conferinţa Internaţională “Rusia în cadrul unei configuraţii mondiale multipolare”
 • La 8 decembrie 2010 Anton Niculescu, secretar de stat în MAE roman a susţinut la Academia Diplomatică a MAE rus o expunere în faţa profesorilor şi cursanţilor acestei instituţii de învăţământ superior; cu acest prilej a avut loc şi o întâlnire a secretarului de stat din MAE roman cu adjunctul ministrului rus de externe Vladimir Titov. 
 • În luna iunie 2011 a avut loc turneul în Federaţia Rusă al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Bucureşti.
 • În perioada 10 septembrie – 30 noiembrie 2011 s-au desfăşurat Zilele Culturii Ruse în România.
 • La 24 septembrie 2012, la Sankt Petersburg, în prezenţa ministrului culturii şi patrimoniului naţional Puiu Haşotti şi a adjunctului ministrului rus al culturii Alla Manilova a avut loc inaugurarea Zilelor culturii române în Federaţia Rusă, proiect care cuprinde o suită de manifestări culturale: concerte, expoziţii de fotografii şi de costume tradiţionale româneşti, spectacole de muzică şi dans folcloric, prezentări de filme româneşti. Manifestările vor avea loc la Sankt Petersburg, Moscova, Ekaterinburg şi Veliki Novgorod până la 18 noiembrie 2012.
 • Cu ocazia vizitei realizate la Bucureşti, în perioada 8-9 octombrie 2012, Konstantin Kosacev, preşedintele Agenţiei Federale “Rossotrudnicestvo”, s-a întâlnit cu Andrei Marga, preşedintele ICR. Cele două părţi au convenit finalizarea până la sfârşitul anului, în vederea semnării, a Acordului interguvernamental pentru înfiinţarea şi funcţionarea Institutului Cultural Român la Moscova şi a Centrului Ştiinţific Rus la Bucureşti.
 • În perioada 28-30 noiembrie 2012, s-a aflat în vizită la Moscova preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc.

România la „Art Geo Award”

09.03.2017

La 9 martie 2017, ambasadorul României la Moscova, domnul Vasile Soare, a participat la ceremonia de deschidere a Forumului mondial de artă şi Expoziţiei internaţionale „Art…

Tradiţia Mărţişorului la Ambasada Românei în Federaţia Rusă

06.03.2017

La 4 martie 2017, la Ambasada României la Moscova a avut loc o Seară Românească de marcare a tradiţiei Mărţişorului, la care au participat peste 150 de persoane – membri ai …

Echipa Ambasadei României la Moscova a participat la Jocurile Diplomatice de Iarnă – Nakhabino 2017

14.02.2017

La 11 februarie 2017, la o zi după sărbătorirea în F.Rusă a Zilei Diplomatului, Serviciul de Administrare a Corpului Diplomatic (GlavUpDK) a organizat cea de-a XVII-a ediţie a…