Relaţii bilaterale

Relaţiile economice dintre România şi Federaţia Rusă

    La sfârşitul anului 2012, volumul total al schimburilor comerciale bilaterale româno-ruse, a fost de 4,422 miliarde USD (în creştere cu 1,8% faţă de anul 2011). Nivelul importurilor României a fost de 3070,8 milioane USD (creştere de 4,9% faţă de 2011), iar cel al exporturilor de 1351,3 milioane USD (scădere de -4,6% faţă de 2011).

 

 – În luna noiembrie 2008, a făcut o vizită în Federaţia Rusă preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, domnul Mihail Vlasov la invitaţia preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a Rusiei, domnul Evgheni Primakov, prilej cu care a fost parafat Acordul de cooperare între Camerele de Comerţ şi Industrie ale României şi Federaţiei Ruse.

 – În perioada 20-21 mai 2009 ministrul economiei, Adriean Videanu, a efectuat o vizită în Federaţia Rusă. Cu prilejul vizitei ministrul român al economiei s-a întâlnit cu Serghei Şmatko, ministrul energiei, cu Andrei Fursenko, ministrul educaţiei şi ştiinţei şi preşedintele părţii ruse în Comisia interguvernamentală româno-rusă de colaborare economică şi tehnico-ştiinţifică, şi cu Alexandr Medvedev, vice-preşedintele Gazprom. 

    Cu ocazia vizitei a fost discutată cooperarea româno-rusă cu accent pe domeniul energetic, pentru construcţia de depozite subterane de înmagazinare a gazelor naturale în România, participarea companiilor ruseşti de profil la construcţia de centrale electrice pe gaz în România şi modernizarea centralelor electrice existente în România.
 Ministrul român al economiei s-a întâlnit în cadrul vizitei cu conducerile companiei Mechel, Lukoil şi TMK care au interese de afaceri în România.

 – În perioada 15-17 iunie 2009 ministrul turismului, Elena Udrea, a efectuat o vizită în Federaţia Rusă, prilej cu care a avut convorbiri cu ministrul sportului, turismului şi politicii de tineret, Vitali Mutko, cu preşedintele Uniunii Industriaşilor şi Oamenilor de Afaceri ruşi, Alexandr Sohin, cu preşedintele Asociaţiei Industriei Turistice din Federaţia Rusă, Serghei Spilko, cu numeroşi tur-operatori pentru România.
    În cadrul vizitei, ministrul turismului din România, Elena Udrea, şi ministrul sportului, turismului şi politicii de tineret al Federaţiei Ruse, Vitali Mutko au semnat o Declaraţie comună privind dezvoltarea cooperării în domeniul turismului.

– În perioada 22-26 iunie 2009, s-a aflat in Federaţia Rusă, o misiune economică din România, condusa de Maria Parcalabescu, secretar de stat in Ministerul pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii, Comerţ si Mediul de Afaceri, formata din reprezentanţii a 36 de firme cu activităţi de export, in domeniile construcţiilor de maşini, textile-confecţii, industriei extractive, mobila, industriei alimentare, construcţiilor, industriei chimice, pielărie si încălţăminte.
    Cu această ocazie, la Moscova si Tiumen au fost organizate forumuri de afaceri romano-ruse, in capitala Rusiei, cu sprijinul Camerei de Comerţ si Industrie a Federaţiei Ruse iar în Siberia cu sprijinul guvernatorului regiunii Tiumeni, Vladimir Iakusev si al Camerei de Comerţ si Industrie, locale.
    Desfăşurarea celor două forumuri de afaceri şi negocierile directe dintre agenţii economici români şi partenerii ruşi, au evidenţiat interesul reciproc pentru dezvoltarea legăturilor de afaceri dintre România si Federaţia Rusă.

– La 17 februarie 2010 a efectuat o vizită la Bucureşti o delegaţie Gazprom condusă de vicepreşedintele companiei, Alexandr Medvedev.

– La 13 octombrie 2010, a avut loc vizita la Bucureşti a unei delegaţii conduse de preşedintele companiei Gazprom, Alexei Miller.
   În cadrul vizitei, părţile au abordat problema colaborării româno-ruse în domeniul energetic. Delegaţia rusă a fost primită de către premierul Emil Boc şi de către ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri, Ion Ariton.

 – În perioada 18-19 mai 2010 Constantin Mihail Grigorie, ambasadorul României în Federaţia Rusă a efectuat o vizită în Republica Tatarstan. În cadrul întâlnirilor avute cu preşedintele Republicii Tatarstan, cu ministrul economiei şi comerţului şi cu preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie din Tatarstan a fost exprimat interesul dezvoltării cooperării economice dintre Republica Tatarstan şi România cu evidenţierea domeniilor concrete de interes pentru dezvoltarea relaţiilor economice dintre România şi Republica Tatarstan.

– În perioada 16-17 iunie 2010 a efectuat o vizită la Moscova Adriean Videanu, ministru al economiei, comerţului şi mediului de afaceri, prilej cu care a fost abordată în principal cooperarea bilaterală în domeniul energetic.

– În perioada 17-18 noiembrie 2010 o delegaţie condusă de Gheorghe Nastasia, secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, a realizat o vizită la Moscova pentru lansarea brandului turistic naţional al României.
    Delegaţia a avut întâlniri cu preşedinţii Asociaţiei Turistice din Federaţia Rusă, Agenţiei Federale pentru Turism din Federaţia Rusă şi al Asociaţiei Operatorilor Turistici din Federaţia Rusă, cu numeroşi operatori de turism din Rusia.

– La 14 decembrie 2010 a fost creat la Moscova în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a Federaţiei Ruse Consiliul de Afaceri pentru Cooperarea cu România ca structură menită să impulsioneze relaţiile economice cu România.

- La 22 februarie 2011, la Bucureşti a fost creat în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti Consiliul de Afaceri pentru Cooperarea Economică cu Federaţia Rusă, partener de colaborare al Consiliului Rus de Afaceri pentru Cooperarea cu România.

- În perioada 3-5 octombrie 2011, la Moscova s-a desfăşurat cea de-a X-a reuniune a Comisiei Interguvernamentale Româno-Ruse de Colaborare Economică şi Tehnico-Ştiinţifică. Cu acest prilej, co-preşedintele părţii române în Comisie, ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri, Ion Ariton, a avut întâlniri cu ministrul educaţiei şi ştiinţei din Federaţia Rusă, Andrei Fursenko, cu preşedintele Gazprom, Alexei Miller, şi cu conducerile companiilor Mechel şi Lukoil.

- În perioada 6-8 octombrie 2011, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu Tabără, a participat la Moscova la reuniunea Miniştrilor Agriculturii ai statelor membre OCEMN.
   Cu acest prilej, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale Valeriu Tabără s-a întâlnit cu ministrul agriculturii din Federaţia Rusă, Elena Skrînnik, cu care a trecut în revistă stadiul actual al relaţiilor bilaterale în domeniul agriculturii şi s-au stabilit direcţiile pentru dezvoltarea acestora în viitor.

- În luna octombrie 2011 a avut loc vizita la Moscova a unei delegaţii a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii conduse de Eugen Pistru, secretar de stat, care a participat şi la reuniunea miniştrilor transporturilor din ţările OCEMN

- În luna noiembrie 2011 a avut loc vizita la Moscova a preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, Sorin Dimitriu, prilej cu care a fost semnat un accord de cooperare cu Camera de Comerţ şi Industrie a oraşului Moscova.

- Cu ocazia vizitei realizate la Moscova, la 13 septembrie 2012, secretarul de stat al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Gelu Ştefan Diaconu, a avut o întâlnire cu vice-preşedintele Gazprom, Alexandr Medvedev, prilej cu care a fost trecută în revistă colaborarea bilaterală în sectorul energetic, în special în domeniul gazelor.

- Cu ocazia vizitei realizate la Bucureşti, în perioada 8-9 octombrie 2012, Konstantin Kosacev, preşedintele Agenţiei Federale “Rossotrudnicestvo” şi preşedintele părţii ruse în Comisia interguvernamentală româno-rusă de colaborare economică şi tehnico-ştiinţifică s-a întâlnit cu Daniel Chiţoiu, ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri şi preşedinte al părţii române în Comisia interguvernamentală româno-rusă de colaborare economică şi tehnico-ştiinţifică, prilej cu care a fost trecut în revistă stadiul actual şi perspectivele colaborării economice bilaterale.

  Cele două părţi au convenit ca cea de-a XI-a sesiune a Comisiei interguvernamentale româno-ruse de colaborare economică şi tehnico-ştiinţifică să se desfăşoare în România în prima parte a anului 2013.

- Cu prilejul vizitei efectuate la Moscova, în perioada 10-11 octombrie 2012, ministrul român al agriculturii şi dezvoltării rurale Daniel Constantin a participat la Expoziţia Internaţională „Toamna de Aur” şi a avut o întâlnire cu ministrul rus al agriculturii Nikolai Fedorov. 

 În cadrul întâlnirii, a fost analizat stadiul actual al relaţiilor bilaterale în domeniul agriculturii şi s-au stabilit direcţiile viitoare de dezvoltare a colaborării în acest domeniu.
  Cei doi miniştri au stabilit întreprinderea măsurilor necesare pentru reluarea importurilor de carne din România în Federaţia Rusă.
În perioada 18-19 aprilie 2013, la Bucureşti, s-a desfăşurat cea de-a XI-a Sesiune a Comisiei Interguvernamentale de Colaborare Economică şi Tehnico-Ştiinţifică Româno-Ruse, co-prezidată de ministrul economiei, Varujan Vosganian şi de preşedintele Agenţiei Federale pentru relaţiile cu CSI, compatrioţii şi asistenţă umanitară („Rossotrudnicestvo”), Konstantin Kosacev.

  În marja sesiunii, preşedintele „Rossotrudnicestvo”, Konstantin Kosacev, a fost primit de prim-ministrul României, Victor Ponta, şi a avut întâlniri cu ministrul economiei, Varujan Vosganian, cu ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă şi cu membri ai celor două camere ale Parlamentului României.

  Lucrările sesiunii s-au desfăşurat în plen şi în grupuri de lucru (comerţ şi investiţii; energie; industrie; cercetare ştiinţifică; agricultură).

  A fost exprimat interesul ambelor părţi pentru impulsionarea colaborării bilaterale în domeniile economic şi tehnico-ştiinţific şi semnat de către cei doi co-preşedinţi ai Comisiei, Protocolul celei de-a XI-a Sesiuni a Comisiei Interguvernamentale de Colaborare Economică şi Tehnico-Ştiinţifică Româno-Ruse.

  Părţile au convenit ca cea de-a XII-a Sesiune a Comisiei să se desfăşoare la Moscova în anul 2014.

România la „Art Geo Award”

09.03.2017

La 9 martie 2017, ambasadorul României la Moscova, domnul Vasile Soare, a participat la ceremonia de deschidere a Forumului mondial de artă şi Expoziţiei internaţionale „Art…

Tradiţia Mărţişorului la Ambasada Românei în Federaţia Rusă

06.03.2017

La 4 martie 2017, la Ambasada României la Moscova a avut loc o Seară Românească de marcare a tradiţiei Mărţişorului, la care au participat peste 150 de persoane – membri ai …

Echipa Ambasadei României la Moscova a participat la Jocurile Diplomatice de Iarnă – Nakhabino 2017

14.02.2017

La 11 februarie 2017, la o zi după sărbătorirea în F.Rusă a Zilei Diplomatului, Serviciul de Administrare a Corpului Diplomatic (GlavUpDK) a organizat cea de-a XVII-a ediţie a…