Actualitatea ambasadei

Inaugurarea Cimitirului Militarilor Români de la Rossoşka, regiunea Volgograd, Federaţia Rusă

  În contextul sărbătoririi Zilei Armatei României, la 25 octombrie 2015, Ambasada României în Federaţia Rusă, în colaborare cu autorităţile centrale şi locale ruse şi cu Asociaţia „Voennîe Memorialî”, va desfăşura, la Rossoşka, raionul Gorodişce, regiunea Volgograd, ceremonia oficială de inaugurare a Primului Cimitir al Militarilor Români de pe teritoriul Federaţiei Ruse şi fostei URSS, construit în memoria militarilor români căzuţi în cel de-al Doilea război mondial pe frontul de la Stalingrad.

  La ceremonia care va fi deschisă de E.S. domnul Vasile Soare, Ambasadorul României în Federaţia Rusă, vor participa oficiali din cadrul Guvernului României, Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerului Apărării Naţionale, deputaţi în Parlamentul României, reprezentanţi ai Ambasadei României în Federaţia Rusă şi ataşaţi militari străini acreditaţi la Moscova, reprezentanţi ai Asociaţiei Veteranilor de Război din România – inclusiv un fost militar român care a luptat pe front la Stalingrad, astăzi general în rezervă, istorici, reprezentanţi ai societăţii civile, reprezentanţi mass-media, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale, regionale şi locale ruse.

  În cadrul manifestării va avea loc dezvelirea plăcii comemorative centrale a cimitirului militar, reînhumarea rămăşiţelor pământeşti ale unui număr de 10 eroi români identificate şi exhumate recent în regiune şi acoperirea simbolică a sicrielor acestora cu pământ adus din România special pentru această ceremonie, depuneri de coroane, jerbe şi flori la monumentele comemorative românesc, german şi sovietic din cadrul Complexului Memorial Rossoşka, precum şi consemnarea impresiilor participanţilor în Cartea Neuitării Eroilor României, confecţionată şi păstrată la Ambasada României în Federaţia Rusă.

  Evenimentul va include şi un ceremonial religios oficiat de un sobor de preoţi români, condus de ÎPS Varlaam Ploieşteanul, episcop-vicar patriarhal, secretar al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

 

  Elemente de backround:

  În vara-toamna anului 2014, Ambasada României a obţinut, cu sprijinul Asociaţiei „Voennîe Memorialî” din F.Rusă, aprobările legale ale autorităţilor din regiunea Volgograd pentru amplasarea cimitirului românesc în cadrul Complexului Comemorativ Multinaţional Rossoşka. 

  Prin Hotărârea Guvernului României nr. 421/10 iunie 2015, s-a aprobat finanţarea proiectului de amenajare a „Cimitirul Militarilor Români din Complexul Comemorativ Rossoşka, regiunea Volgograd, fostă Stalingrad/Federaţia Rusă, iar în urma semnării contractului economic între Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor (România) şi Asociaţia „Voennîe Memorialî” (F.Rusă), în prima decadă a lunii iulie 2015 au început lucrările de construcţie a cimitirului.

  Cimitirul românesc se întinde pe o suprafaţă de cca. 6.000 mp (90 m lungime, 60 m lăţime), fiind constituit din următoarele elemente: gard metalic împrejmuitor; monument central (cruce din granit, înaltă de 3,0 m); platou central (6,0 x 9,0 m); placă centrală din granit pe care s-a inscripţionat în limbile română şi rusă textul „IN MEMORIAM MILITARILOR ROMÂNI CĂZUŢI ÎN LUPTĂ LA STALINGRAD”; 22 de plăci comemorative cu textul „AICI ODIHNESC MILITARII ROMÂNI CĂZUŢI ÎN LUPTĂ LA … (denumirile celor 79 de foste cimitire de campanie româneşti din timpul războiului)”; placă indicatoare la intrarea în cimitir, cu textul „CIMITIRUL MILITARILOR ROMÂNI ROSSOŞKA”; alei pavate; două catarge (pentru înălţarea drapelelor României şi Rusiei); parcare şi drum de acces.

  În lunile august-octombrie 2015, au fost efectuate primele exhumări (care vor continua în campaniile anuale viitoare) în zona Volgograd şi Republica Kalmîkia din F.Rusă, osemintele militarilor români identificate în fostele cimitire de campanie urmând a fi reînhumate în Cimitirul Românesc de la Rossoşka.

În prim plan

Prezență românească la Târgul Internațional MEBEL 2019

27.11.2019

În perioada 18-22 Noiembrie 2019, la Complexul Expoziţional ”Expocenter” din Moscova s-a desfăşurat cea de-a 31-a ediție a Târgului internaţional de mobilă „Mebel…

Modalități de exercitare a dreptului de vot în străinătate la alegerile prezidențiale din luna noiembrie 2019

12.08.2019

Alegerile prezidențiale din 2019 vor avea loc în data de 10 noiembrie (turul I) și 24 noiembrie (turul II). Pentru informarea alegătorilor români din străinătate, a fost…

ZIUA EROILOR ROMÂNIEI 2019 ÎN FEDERAŢIA RUSĂ Inaugurarea a 7 noi monumente în memoria prizonierilor români de război (06.06.2019)

14.06.2019

Pentru marcarea în acest an a ZILEI EROILOR ROMÂNIEI, care coincide cu sărbătoarea creştină Înălţarea Domnului (în 2019, la 6 iunie), ambasadorul României în Federaţia…