Actualitatea ambasadei

Marcarea în Federaţia Rusă a Zilei Eroilor României - 21 mai 2015

  Inaugurarea monumentului prizonierilor de război români de la Kameşkovo, regiunea Vladimir

  În contextul sărbătoririi Zilei Eroilor României, la 21 mai 2015, de Ziua Înălţării Domnului, Ambasada României în Federaţia Rusă a organizat şi desfăşurat ceremonia oficială de inaugurare a monumentului comemorativ românesc din oraşul Kameşkovo, regiunea Vladimir, ridicat în memoria a 230 de prizonieri de război români morţi în detenţie în Spitalul Special nr. 2989 al NKVD, care a funcţionat în această localitate între anii 1943-1948.
  În deschiderea ceremoniei, Ambasadorul României în Federaţia Rusă, domnul Vasile SOARE, a prezentat semnificaţia Zilei Eroilor României şi ridicării acestui monument în Cimitirul multinaţional din Kameşkovo, evocând sacrificiul zecilor de mii de militari şi civili români căzuţi în luptă pe teritoriul Federaţiei Ruse sau morţi în lagărele sau batalioanele de muncă ale NKVD din fosta Uniune Sovietică. Totodată, şeful misiunii diplomatice a României a subliniat buna colaborare româno-rusă în materie de îngrijire reciprocă a mormintelor de război de pe teritoriile celor două ţări, context în care le-a mulţumit autorităţilor centrale, regionale şi locale ruse, respectiv  Asociaţiei Internaţionale „Voennîe Memorialî”, pentru sprijinul acordat la realizarea acestui monument şi a celorlalte monumente româneşti de pe teritoriul Federaţiei Ruse.
  Un sobor de preoţi româno-rus, din care au făcut parte părintele Ştefan Stanciu, de la parohia Sfinţii Arhangheli – Parc Ghencea I din Bucureşti, şi părintele Anatoli Butriakov, de la biserica din oraşul Kameşkovo, a oficiat serviciul religios de pomenire a prizonierilor români de război morţi în lagăre şi în general a militarilor căzuţi în războaie.
  În alocuţiunile rostite cu această ocazie, doamna Natalia Rodionova, adjunct pe probleme sociale al şefului administraţiei raionului Kameşkovo, şi domnul Alexandr Jermeliov, director general adjunct al Asociaţiei Internaţionale „Voennîe Memorialî”, au remarcat preocuparea autorităţilor române pentru identificarea şi marcarea locurilor în care au murit - în prizonierat  sau în luptă - militari români, au dat asigurări că autorităţile ruse vor ocroti în demnitate monumentele comemorative româneşti înălţate în Federaţia Rusă şi şi-au exprimat convingerea că partea română va proceda, în mod similar, cu cimitirele şi însemnele ridicate în memoria soldaţilor ruşi şi sovietici pe teritoriul României.
  Ambasadorul Vasile Soare a depus o coroană de flori din partea Ambasadei României în Federaţia Rusă, iar Ataşatul român al Apărării la Moscova, col. Corneliu Calistru, a depus o coroană de flori din partea Ministerului Apărării Naţionale al României. Ulterior, s-a păstrat un moment de reculegere, s-au aprins candele ale recunoştinţei, iar cei prezenţi la manifestare au depus flori la monumentele prizonierilor români şi străini înhumaţi în Cimitirul de la Kameşkovo.
  La ceremonie au mai fost prezenţi domnul Evgheni Grankin, şef al Inspectoratului de stat pentru protecţia obiectivelor culturale al Administraţiei regiunii Vladimir, reprezentanţi ai poliţiei locale, ataşaţi militari străini acreditaţi în Federaţia Rusă, precum şi reprezentanţi ai mass-media române acreditaţi la Moscova.

 

  Depuneri de flori la monumentele comemorative româneşti de la Suzdal, Taliţî, Oranki şi Doneţk

  În continuare, Ambasadorul României la Moscova, Vasile Soare, însoţit de alţi membri ai misiunii diplomatice şi de preotul Ştefan Stanciu, s-a deplasat la Suzdal (regiunea Vladimir), la Taliţî (regiunea Ivanovo) şi la Oranki (regiunea Nijnii Novgorod), unde a depus jerbe de flori şi a aprins candele ale recunoştinţei la monumentele prizonierilor români de război, ridicate, în ultimii ani, în localităţile menţionate, în baza bunei colaborări între Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor din România şi Asociaţia Internaţională „Voennîe Memorialî” din Federaţia Rusă şi a acordurilor bilaterale existente. La toate monumentele s-au săvârşit slujbe de pomenire după tradiţia românească.
  Ziua Eroilor României a fost marcată, la 21 mai 2015, şi de Consulatul General al României la Rostov pe Don, care a organizat un eveniment comemorativ similar la monumentul românesc din oraşul Doneţk, regiunea Rostov, ridicat în memoria a 305 prizonieri de război români morţi în lagărul NKVD nr. 182 din localitate, în perioada 1944-1948. Şeful Consulatului General, gerantul interimar Paul Ananie, a depus o coroană de flori la monument şi a susţinut o scurtă alocuţiune în faţa celor prezenţi, punctând semnificaţia Zilei Eroilor României şi aducând un omagiu prizonierilor de război şi militarilor români morţi şi înhumaţi pe teritoriul regiunii Rostov şi, în general, pe teritoriul Federaţiei Ruse.
  La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor regionale şi locale, ai reprezentanţei MAE rus şi ai corpului diplomatic din Rostov pe Don, respectiv ai comunităţii româneşti din regiune, care au depus flori şi au aprins candele la monumentul comemorativ românesc.

 

  Galerie foto

 

În prim plan

Prezență românească la Târgul Internațional MEBEL 2019

27.11.2019

În perioada 18-22 Noiembrie 2019, la Complexul Expoziţional ”Expocenter” din Moscova s-a desfăşurat cea de-a 31-a ediție a Târgului internaţional de mobilă „Mebel…

Modalități de exercitare a dreptului de vot în străinătate la alegerile prezidențiale din luna noiembrie 2019

12.08.2019

Alegerile prezidențiale din 2019 vor avea loc în data de 10 noiembrie (turul I) și 24 noiembrie (turul II). Pentru informarea alegătorilor români din străinătate, a fost…

ZIUA EROILOR ROMÂNIEI 2019 ÎN FEDERAŢIA RUSĂ Inaugurarea a 7 noi monumente în memoria prizonierilor români de război (06.06.2019)

14.06.2019

Pentru marcarea în acest an a ZILEI EROILOR ROMÂNIEI, care coincide cu sărbătoarea creştină Înălţarea Domnului (în 2019, la 6 iunie), ambasadorul României în Federaţia…