Actualitatea ambasadei

ZIUA ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI ŞI ZIUA COPILULUI 2019 LA MOSCOVA

Ca în fiecare an, la 1 iunie 2019, Ambasada României la Moscova a marcat Ziua Românilor de Pretutindeni şi Ziua Copilului împreună cu membrii comunităţii româneşti din Federaţia Rusă, circa 300 de persoane răspunzând invitaţiei de participare la manifestarea organizată la sediul misiunii diplomatice.

Într-o scurtă alocuţiune adresată celor prezenţi, ambasadorul Vasile SOARE a punctat faptul că, începând din anul 2015, românii din întreaga lume au o sărbătoare a lor – Ziua Românilor de Pretutindeni, marcată anual în ultima duminică din luna mai. A subliniat importanţa coagulării în ultimii ani a comunităţii româneşti din Federaţia Rusă, care, începând din Anul Centenar 2018, dispune de două societăţi culturale înregistrate juridic la Moscova şi Tomsk/Siberia, al căror obiectiv este păstrarea şi afirmarea de către membrii acestei comunităţi a identităţii lor de limbă şi cultură română. În context, a menţionat că astfel de manifestări organizate periodic în ultimii ani de misiunea diplomatică română la Moscova sunt menite să asigure cunoaşterea şi comunicarea între persoanele care au ajuns să trăiască în Federaţia Rusă, temporar sau definitiv, şi se declară ca aparţinând filonului cultural-identitar românesc. Ambasadorul României i-a îndemnat pe toţi cei prezenţi să fie mândri de apartenenţa lor etnică, lingvistică şi culturală, să păstreze şi să transmită mai departe generaţiilor tinere ceea ce au dobândit de la înaintaşi în materie de identitate naţională.

După o slujbă de Te-Deum oficiată de preotul Ştefan Stanciu de la Parohia Ghencea-Civil din Bucureşti, aflat în Federaţia Rusă pentru o serie de activităţi cu caracter comemorativ ale misiunii diplomatice, au urmat câteva momente atractive susţinute de reprezentanţi ai Şcolii de Circ şi ai Teatrului de Iluzionism din Moscova, invitaţi special de către ambasadă la această sărbătoare românească. Au încântat publicul cu recitaluri de muzică românească soliştii Stela Argatu (care trăieşte la Moscova de câteva decenii) şi Ion Spoeală (din Chişinău), respectiv poetul Mihai Prepeliţă din Cernăuţi, care a recitat din creaţia proprie şi eminesciană, evocând împlinirea în curând a 130 de ani de la trecerea în nefiinţă a poetului naţional Mihai Eminescu (15 iunie 2019).

Toţi cei prezenţi – mari şi mici - au apreciat atmosfera de autentică Sărbătoare Românească creată la Ambasada României la Moscova la 1 iunie pentru marcarea Zilei Românilor de Pretutindeni şi Zilei Copilului, sărbătoare devenită tradiţională şi mult aşteptată de cei care vorbesc şi simt româneşte în Rusia.

LA MULŢI ANI, ROMÂNI!

  

  Galerie foto

 

În prim plan

Modalități de exercitare a dreptului de vot în străinătate la alegerile prezidențiale din luna noiembrie 2019

12.08.2019

Alegerile prezidențiale din 2019 vor avea loc în data de 10 noiembrie (turul I) și 24 noiembrie (turul II). Pentru informarea alegătorilor români din străinătate, a fost…

ZIUA EROILOR ROMÂNIEI 2019 ÎN FEDERAŢIA RUSĂ Inaugurarea a 7 noi monumente în memoria prizonierilor români de război (06.06.2019)

14.06.2019

Pentru marcarea în acest an a ZILEI EROILOR ROMÂNIEI, care coincide cu sărbătoarea creştină Înălţarea Domnului (în 2019, la 6 iunie), ambasadorul României în Federaţia…

ZIUA ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI ŞI ZIUA COPILULUI 2019 LA MOSCOVA

03.06.2019

Ca în fiecare an, la 1 iunie 2019, Ambasada României la Moscova a marcat Ziua Românilor de Pretutindeni şi Ziua Copilului împreună cu membrii comunităţii româneşti din…