Actualitatea ambasadei

Concert de muzică clasică românească la Moscova pentru marcarea preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene

În seara zilei de 12 februarie 2019, Ambasada României în Federaţia Rusă a organizat la Sala de concerte a Academiei Ruse de Muzică „Gnessin” din Moscova un concert de muzică clasică românească dedicat preluării de către România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.

Manifestarea, care s-a bucurat de prezenţa a peste 450 de invitaţi – reprezentanţi ai MAE rus, ai corpului diplomatic acreditat în capitala rusă, ai mediilor academice, culturale, academice, de afaceri şi de presă din Federaţia Rusă şi, nu în ultimul rând, ai comunităţii româneşti din Moscova.

În alocuţiunea de deschidere a evenimentului, ambasadorul României în Federaţia Rusă, domnul Vasile SOARE, a subliniat rolul important care revine ţării noastre prin deţinerea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în primul semestru 2019 şi a prezentat priorităţile mandatului ţării noastre în această calitate, relevând că acestea converg în obiectivul clar de consolidare a Uniunii Europene, prin creşterea şi întărirea coeziunii pe toate planurile la nivelul blocului comunitar.

Ambasadorul român la Moscova a menţionat provocările de ordin intern şi extern cu care se confruntă Uniunea, care fac obiectul agendei preşedinţiei române, exprimându-şi convingerea că „multitudinea de acţiuni şi reuniuni organizate pe perioada mandatului ţării noastre, care vor culmina cu Summitul UE de la Sibiu din 9 mai 2019, vor rămâne în istoria Uniunii ca un moment de reafirmare al proiectului european”.

Vasile SOARE a precizat că pentru marcarea în Federaţia Rusă a preluării şi deţinerii de către România  a Președinției Consiliului Uniunii Europene, ambasada României la Moscova a ales să organizeze pe una dintre importantele scene din Moscova, în premieră, un concert complet de muzică românească, pentru a prezenta publicului din această ţară capodopere ale muzicii româneşti care au intrat demult în muzica universală, graţie unor compozitori de geniu precum George Enescu.

Programul concertului, susţinut de Orchestra Simfonică a Moscovei, sub bagheta maestrului Gheorghe Andrei COSTIN, dirijor permanent al Filarmonicii „Banatul” din Timişoara, a cuprins Rapsodia Română No.1 şi Simfonia No.1 de George Enescu, respectiv  Concertul pentru pian şi orchestră al venerabilului compozitor Valentin Gheorghiu, susţinut de talentata pianistă Luiza Roxana BORAC.

Stăpânirea la perfecțiune a artei dirijorale de către maestrul Gheorghe Andrei COSTIN în fruntea Orchestrei Simfonice din Moscova a făcut ca Rapsodia Română, cu motivele sale populare româneşti, şi Simfonia No.1, cu acordurile sale unice, să sune monumental în sala Academiei de Muzică GNESSIN din Moscova. Iar virtuozitatea interpretativă originală a Luizei BORAC la pian şi dialogul vivace cu orchestra au întregit un concert de excepţie. Publicul din sala arhiplină a fost cucerit de prestațiile dirijorului şi solistei din România, dar şi a orchestrei din Moscova, care a interpretat în premieră capodoperele muzicii româneşti, aplaudând în picioare şi ovaţionând minute în şir.

Mulţi dintre spectatori au ţinut să-l felicite pe şeful misiunii diplomatice a României pentru conceptul evenimentului şi să-i mulţumească pentru seara de muzică românească de calitate oferită, o premieră la Moscova şi un adevărat succes pentru imaginea României în Federaţia Rusă.

 Galerie foto

Procedura de acreditare a reprezentanților externi ai mass-media și a observatorilor externi pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European

18.04.2019

Ambasada României din Federația Rusă anunță că, în conformitate cu art. 73 din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European,…

CONCERT DE ORGĂ LA MOSCOVA PENTRU MARCAREA EXERCITĂRII DE CĂTRE ROMÂNIA A PREȘEDINȚIEI CONSILIULUI UNIUNII EUROPENE

16.04.2019

La 10 aprilie 2019, în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, Ambasada României în Federaţia Rusă a organizat la Catedrala…