Actualitatea ambasadei

Inaugurarea “Centrului de Cultură Română “Casa Mare” “ din regiunea Tomsk, F.Rusă

 La 23 martie 2018, ambasadorul României în Federaţia Rusă, E.S.Domnul Vasile Soare, a participat la inaugurarea, în oraşul Tomsk din inima Siberiei, a “Centrului de Cultură Română “Casa Mare”” al comunităţii etnicilor români originari din regiunile istorice care au ajuns în această regiune din Siberia în perioada sovietică, cu sau fară voie.

 La manifestare au participat membri ai comunităţii româneşti, reprezentanţi ai Administraţiei Regionale Tomsk şi reprezentanţi ai asociaţiilor şi centrelor culturale naţionale ale altor etnii din regiune.

 Ambasadorul Vasile Soare a adresat felicitări conducerii şi membrilor comunităţii româneşti cu ocazia inaugurării Centrului, subliniind importanţa acestuia în eforturile de renaştere şi păstrare a identităţii naţionale a etnicilor români care au ajuns să trăiască departe de locurile natale, eforturi care vor fi sprijinite de Ambasada României în Federaţia Rusă. A înmânat conducerii Centrului cărţi, albume, DVD-uri cu muzică şi filme din România, precum şi mărţişoare,şi ii tradiţionale româneşti pentru membrii comunităţii. A urmat un program de muzică românească în interpretarea membrilor Centrului “Casa Mare”, după care participanţii la eveniment au fost invitaţi la un bufet cu specialităţi culinare tradiţionale.

 În aceeaşi zi, ambasadorul României s-a întâlnit cu Guvernatorul regiunii Tomsk, Serghei Jivacikin, cu care a discutat aspecte ale colaborării bilaterale în domeniile economic, al educaţiei şi culturii, oficialul rus salutând aparitia Centrului de Cultură Română la Tomsk şi dând asigurări că acesta se va bucura de întregul sprijin al Administratiei Regionale în activitatea sa.

***

 Centrul de Cultură Română “Casa Mare” din Tomsk a fost înregistrat juridic în septembrie 2017, fiind prima organizaţie culturală românească înfiinţată pe teritoriul Federaţiei Ruse, şi a fost inclus în Adunarea Popoarelor din regiunea Tomsk, alături de asociaţiile culturale ale altor naţionalităţi care trăiesc aici.

 

 Galerie foto

În prim plan

Prezență românească la Târgul Internațional MEBEL 2019

27.11.2019

În perioada 18-22 Noiembrie 2019, la Complexul Expoziţional ”Expocenter” din Moscova s-a desfăşurat cea de-a 31-a ediție a Târgului internaţional de mobilă „Mebel…

Modalități de exercitare a dreptului de vot în străinătate la alegerile prezidențiale din luna noiembrie 2019

12.08.2019

Alegerile prezidențiale din 2019 vor avea loc în data de 10 noiembrie (turul I) și 24 noiembrie (turul II). Pentru informarea alegătorilor români din străinătate, a fost…

ZIUA EROILOR ROMÂNIEI 2019 ÎN FEDERAŢIA RUSĂ Inaugurarea a 7 noi monumente în memoria prizonierilor români de război (06.06.2019)

14.06.2019

Pentru marcarea în acest an a ZILEI EROILOR ROMÂNIEI, care coincide cu sărbătoarea creştină Înălţarea Domnului (în 2019, la 6 iunie), ambasadorul României în Federaţia…