Actualitatea ambasadei

Ceremonia de reînhumare în Cimitirul Militarilor Români de la Rossoşka - Regiunea Volgograd a rămăşiţelor pământeşti a 594 militari români căzuţi în luptele de la Stalingrad

  La 25 Octombrie 2016, de Ziua Armatei României, la Cimitirul Militarilor Români de la Rossoşka - Regiunea Volgograd, a fost organizată o emoţionantă ceremonie oficială de reînhumare a rămăşiţelor pământeşti aparţinând unui număr de 594 militari români căzuţi în luptele de la Stalingrad (toamna-iarna anilor 1942/1943), identificate în fostele cimitire de campanie din localităţile Gromki şi Orehovo din această regiune.
  La ceremonia din acest an de la Rossoşka au participat: o delegaţie oficială comună a Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Externe, ataşaţi militari străini acreditaţi în Federaţia Rusă, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale ruse, respectiv ai mass-media din Volgograd.
  În deschiderea manifestării comemorative de la Rossoşka, după intonarea imnurilor de stat şi ridicarea drapelelor României şi Federaţiei Ruse, E. S. domnul Vasile Soare, ambasadorul României la Moscova, a subliniat grija permanentă pe care statul român o acordă cinstirii memoriei celor căzuţi în în războaie oriunde în lume şi contextul realizării în 2015 de către Guvernul României a acestui prim Cimitir al Militarilor Români din Federaţia Rusă, unde pot fi reînhumaţi, după  mai multe decenii, ostaşii români căzuţi în dramaticele lupte din zonă şi identificaţi în ultimul timp în foste cimitire de campanie din timpul celui de-al doilea război mondial.
  Ambasadorul României a adresat, de asemenea, Asociaţiei ruse „Voennîe Memorialî” şi Administraţiei Regiunii Volgograd mulţumiri din partea autorităţilor române pentru sprijinul acordat în ultimii ani în realizarea monumentelor de război în memoria militarilor români căzuţi în luptă sau care s-au aflat în prizonierat pe teritoriul Federaţiei Ruse, dând asigurări asistenţei că şi în România însemnele comemorative străine sunt păstrate şi îngrijite cu demnitatea cuvenită.
  Doamna Otilia Sava, secretar de stat pentru relaţia cu Parlamentul, informare publică şi creşterea calităţii vieţii personalului din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, a menţionat la rândul său preocuparea autorităţilor române pentru identificarea locurilor de înhumare a militarilor noştri căzuţi pe front în sudul Rusiei, punctând activitatea de exhumare a rămăşiţelor acestora în scopul centralizării într-un complex comemorativ. Referindu-se la contextul celui de-al doilea război mondial, în care au murit militari de diverse naţionalităţi, luptând în alianţe diferite, a apreciat că generaţiile care au urmat au conştientizat că dialogul şi respectul pentru celălalt sunt mai benefice pentru interacţiunea dintre naţiuni. Nu în ultimul rând, s-a referit la buna colaborare româno-rusă în domeniul comemorării.
  Domnul Vasili Tolociko, directorul general adjunct al Asociaţiei „Voennîe Memorialî”, a evocat fructuoasa colaborare instituită în domeniul comemorativ între România şi Federaţia Rusă şi preocuparea celor două ţări pentru respectarea obligaţiilor asumate prin Acordul interguvernamental privind regimul juridic al mormintelor militare romane aflate pe teritoriul Federaţiei Ruse şi al mormintelor militare ruse aflate pe teritoriul României, document semnat la Bucureşti la 8 noiembrie 2005.
  Reînhumarea sicrielor cu osemintele celor 594 de militari români s-a făcut conform cutumelor creştin-ortodoxe, serviciul liturgic de pomenire a morţilor de război fiind oficiat de către preotul militar român Sorin Pitic.
  Au fost depuse coroane de flori din partea delegaţiilor Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Externe, iar asistenţa a depus flori şi a aprins candele ale recunoştinţei la cele 22 de plăci comemorative din cadrul Cimitirului Militarilor Români.
  Participanţii la ceremonial au depus, de asemenea, jerbe şi buchete de flori la cimitirele sovietic şi german din cadrul Complexului comemorativ multinaţional de la Rossoşka, respectiv la Memorialul „Mamaev Kurgan” din Volgograd.
                                                                        ***
  Necropola românească de la Rossoşka, realizată în cadrul impozantului Complex comemorativ multinaţional situat la doar 35 km de Volgograd (fostul Stalingrad) a fost inaugurată la 25 Octombrie 2015 şi este destinată regrupării în timp a osemintelor identificate şi exhumate din cele peste 70 de foste cimitire de campanie româneşti din zona Stalingrad - Cotul Donului - Stepa Calmîcă.
  Amenajarea, prin Hotărâre a Guvernului României, a Cimitirului Militarilor Români de la Rossoşka face posibilă repunerea în onoare şi demnitate a memoriei miilor de ofiţeri, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi români căzuţi la datorie, în urmă cu aproape 75 de ani, în Bătălia Stalingradului, cea mai cruntă din istorie.
  În anii următori, va continua activitatea de căutare, exhumare şi reînhumare în Cimitirul de la Rossoşka a militarilor români căzuţi pe front în sudul Rusiei.

 

  Galerie foto

În prim plan

Prezență românească la Târgul Internațional MEBEL 2019

27.11.2019

În perioada 18-22 Noiembrie 2019, la Complexul Expoziţional ”Expocenter” din Moscova s-a desfăşurat cea de-a 31-a ediție a Târgului internaţional de mobilă „Mebel…

Modalități de exercitare a dreptului de vot în străinătate la alegerile prezidențiale din luna noiembrie 2019

12.08.2019

Alegerile prezidențiale din 2019 vor avea loc în data de 10 noiembrie (turul I) și 24 noiembrie (turul II). Pentru informarea alegătorilor români din străinătate, a fost…

ZIUA EROILOR ROMÂNIEI 2019 ÎN FEDERAŢIA RUSĂ Inaugurarea a 7 noi monumente în memoria prizonierilor români de război (06.06.2019)

14.06.2019

Pentru marcarea în acest an a ZILEI EROILOR ROMÂNIEI, care coincide cu sărbătoarea creştină Înălţarea Domnului (în 2019, la 6 iunie), ambasadorul României în Federaţia…