Actualitatea ambasadei

Ziua Culturii Naţionale la Ambasada României în Federaţia Rusă

  La 23 ianuarie 2016, Ambasada României în Federaţia Rusă, cu sprijinul ICR, a  desfăşurat o manifestare culturală dedicată Zilei Culturii Naţionale.
  La eveniment au participat aproximativ 150 de persoane, printre care reprezentanţi ai mediului academic, universitar şi cultural local, ai corpului diplomatic străin acreditat în Federaţia Rusă, iubitori ai culturii şi tradiţiilor româneşti, precum şi membri ai comunităţii româneşti de la Moscova şi din împrejurimi (cercetători, profesori, medici, oameni de afaceri etc.).
  În deschidere, Ambasadorul României în Federaţia Rusă, domnul Vasile Soare, a susţinut  o scurtă prezentare a reperelor culturii române, menţionând, printre altele, personalităţi reprezentative care s-au afirmat în cultura europeană şi universală.
  Mai mulţi membri ai comunităţii româneşti din Moscova (prof. Gheorghi Tihenchi, prof. Radu Popa, poetul Vasile Ţurcanu, Gheorghe Laşcu ş.a.), precum şi copii ai personalului misiunii diplomatice, au participat la programul manifestării prin recitarea de versuri aparţinând poeţilor Mihai Eminescu, George Topârceanu, Alexei Mateevici etc., precum şi prin prezentarea unor creaţii poetice proprii.
  Solista de origine română Stela Argatu, acompaniată la pian de compozitorul rus Iuri Aleabov, a interpretat mai multe melodii pe versurile lui Mihai Eminescu şi ale altor poeţi români.
  Mihai Napu, solist vocal şi chitarist român, invitat special la Moscova cu sprijinul ICR, a prezentat publicului un spectacol de excepţie, cu poezii şi muzică folk în limba română şi în alte limbi de circulaţie internaţională. Pe alocuri, a fost susţinut de către Mihai Munteanu, un mare iubitor al poeziei româneşti (Mihai Eminescu, George Bacovia, Adrian Păunescu), care l-a însoţit pe Mihai Napu la Moscova voluntar, special pentru a participa la manifestarea dedicată Zilei Culturii Naţionale de la Ambasada României.
  În scurtele pauze dintre secţiunile manifestării, participanţii la eveniment au putut degusta vinuri româneşti şi specialităţi ale bucătăriei noastre tradiţionale.

 

  Galerie foto

În prim plan

Modalități de exercitare a dreptului de vot în străinătate la alegerile prezidențiale din luna noiembrie 2019

12.08.2019

Alegerile prezidențiale din 2019 vor avea loc în data de 10 noiembrie (turul I) și 24 noiembrie (turul II). Pentru informarea alegătorilor români din străinătate, a fost…

ZIUA EROILOR ROMÂNIEI 2019 ÎN FEDERAŢIA RUSĂ Inaugurarea a 7 noi monumente în memoria prizonierilor români de război (06.06.2019)

14.06.2019

Pentru marcarea în acest an a ZILEI EROILOR ROMÂNIEI, care coincide cu sărbătoarea creştină Înălţarea Domnului (în 2019, la 6 iunie), ambasadorul României în Federaţia…

ZIUA ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI ŞI ZIUA COPILULUI 2019 LA MOSCOVA

03.06.2019

Ca în fiecare an, la 1 iunie 2019, Ambasada României la Moscova a marcat Ziua Românilor de Pretutindeni şi Ziua Copilului împreună cu membrii comunităţii româneşti din…